miercuri, iulie 1

Manipulare prin context

10 comentarii
Incerc de multe ori sa demonstrez in prestatii cat de mult ne lasam influentati de anumiti factori. Repet mereu ca suntem victime ale celor care doresc sa ne manipuleze si poseda uneltele necesare. Fiecare analiza sau decizie pe care o facem poate fi influentata de context si de elementele componente ale acestuia. Daca atunci cand ne este adresata o intrebare in urechea dreapta, putin soptit, multi recunoastem tehnica banala, constinetizam ca se doreste de la noi un raspuns afirmativ si ridicam garda, ce facem atunci cand acei factori nu pot fi identificati sau sunt prea numerosi, pentru a putea fi analizati pe loc ?

Priviti urmatoarea imagine:


Patratul central din partea de sus este maro inchis, iar cel aflat pe fata laterala a cubului pare a fi un portocaliu stralucitor. Perceptia nostra sufera insa datorita contextului. Va spun ca ambele au aceeasi culoare si nuanta ! Ma credeti?

Editare ulterioara: Situatia este identica si in cazul acestei imagini:

Patratele A si B au aceeasi culoare!


 

Copyright © 2008-2009 Cristian Gog. Textele de pe acest site pot fi preluate numai cu acordul expres al autorului si cu precizarea OBLIGATORIE a sursei !