miercuri, iulie 1

Manipulare prin context

10 comentarii
Incerc de multe ori sa demonstrez in prestatii cat de mult ne lasam influentati de anumiti factori. Repet mereu ca suntem victime ale celor care doresc sa ne manipuleze si poseda uneltele necesare. Fiecare analiza sau decizie pe care o facem poate fi influentata de context si de elementele componente ale acestuia. Daca atunci cand ne este adresata o intrebare in urechea dreapta, putin soptit, multi recunoastem tehnica banala, constinetizam ca se doreste de la noi un raspuns afirmativ si ridicam garda, ce facem atunci cand acei factori nu pot fi identificati sau sunt prea numerosi, pentru a putea fi analizati pe loc ?

Priviti urmatoarea imagine:


Patratul central din partea de sus este maro inchis, iar cel aflat pe fata laterala a cubului pare a fi un portocaliu stralucitor. Perceptia nostra sufera insa datorita contextului. Va spun ca ambele au aceeasi culoare si nuanta ! Ma credeti?

Editare ulterioara: Situatia este identica si in cazul acestei imagini:

Patratele A si B au aceeasi culoare!


Comments

10 comments to "Manipulare prin context"

jadi spunea...
1 iulie 2009 la 15:36

si cum demonstrezi?

Cristian Gog spunea...
1 iulie 2009 la 15:59

cel mai simplu este sa deschizi imaginea cu orice program de editare foto si sa decupezi cele doua patrate, sau sa gasesti un program care iti arata codul culorilor. O sa ai o surpriza

Anonim spunea...
1 iulie 2009 la 16:10

pot sa te intreb ce pregatire academica ai?

Cristian Gog spunea...
1 iulie 2009 la 16:17

Am facut Economia Comertului, Turismului si Serviciilor la Univ. 1 Decembrie din Alba-Iulia si un master in Administrarea afacerilor.

Anonim spunea...
3 iulie 2009 la 13:34

am facut cu Photoshop si nici un rezultat, culorile raman neschimbate
Doar daca le schimb eu culoarea (vrajeala textul si imaginile tale.
Mai ales figura a doua (intr-adevar codurile sunt apropiate, dar nu sunt identice; la foarte nuante de culori codurile lor sunt foarte apropiate)

Cristian Gog spunea...
3 iulie 2009 la 13:58

Mai bine foloseste ceva simplu, la indemana oricui, fa o printare apoi ia in mana o foarfeca si decupeaza. Poti face asta si in prhotoshop sau alte programe, dar decupeaza atunci ambele patrate si pune-le intr-un nou layer cu fundal alb. Crede-ma, sunt aceeasi culoare. Nu au cum sa aibe acelasi cod de culoare, acest lucru nu e posibil nici in cadrul aceluiasi patrat daca verifici colturi diferite.

Sergiu Bacioiu spunea...
3 iulie 2009 la 15:20

Culorile sunt identice, micile schimbari de culoare apar din cauza compresiei JPG. http://en.wikipedia.org/wiki/Compression_artifact

Elena spunea...
13 iulie 2010 la 18:33

Spui ca patratele A si B au aceeasi culoare... Dar...unde scrie A si B? Eu vad numai C si D...

Anonim spunea...
12 mai 2012 la 16:01

Cel mai simplu test ca sa vedeti ca intr-adevar cele doua patrate din prima imagine au aceeasi nuanta, iar respectiv in a doua imagine aclasi ton de gri:

- Luati o foaie de hartie si o suprapuneti peste ecran, desenand prin transparenta foii conturul celor doua patrate

- cu o foarfeca si un cutter decupati cele doua patrate (a, da, nu uitati sa luati intre timp hartia de pe ecran ;-) )

- suprapuneti acum hartia cu cele doua gauri patrate (ma rog, romboidale) peste ecran. (Hartia e bine sa fie suficient de groasa ca sa nu mai itnrzarim restul imaginii prin transparenta ei)

- acum puteti judeca fara sa mai fiti influentati de context.

Nuanta / tonul este in ambele cazuri riguros exact!

Anonim spunea...
12 mai 2012 la 16:03

.."riguros exact" -- vreau sa zic "riguros identice".

.. foarfeca SAU cutter

Trimiteți un comentariu

 

Copyright © 2008-2009 Cristian Gog. Textele de pe acest site pot fi preluate numai cu acordul expres al autorului si cu precizarea OBLIGATORIE a sursei !